Gunnar Jonsson: Putin är ingen pålitlig partner för Indien

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-14 21:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ledare/gunnar-jonsson-putin-ar-ingen-palitlig-partner-for-indien/

Alltför hjärtliga hälsningar mellan Putin och Modi i New Delhi.

Alltför hjärtliga hälsningar mellan Putin och Modi i New Delhi.

Foto: Money Sharma/AFP

Indien köper vapen av Ryssland, men har i grunden gemensamma intressen med USA. För det är grannen Kina som tornar upp sig som det främsta hotet.

Detta är en text publicerad på Dagens Nyheters ledarsidor. Ledarredaktionens politiska hållning är oberoende liberal.

UTVALD LÄSNING I DIN MEJLBOX

DN:s chefredaktör Peter Wolodarski väljer ut veckans mest läsvärda artiklar.

Wolodarski rekommenderar kommer skickas till din mejlbox VARJE FREDAG.

Inga skjutvapen ska ha använts, utan soldaterna slogs med nävar och tillhyggen den där junidagen i fjol. Till slut hade ändå ett 20-tal indier och minst fyra kineser dödats i den värsta gränsincidenten mellan de två länderna på flera decennier.

Skärmytslingen på över 4 000 meters höjd i Himalaya var märklig, men speglade den spända relationen. New Delhi och Peking har aldrig kommit överens om var gränsen egentligen går, även om något krig inte har utkämpats sedan 1960-talet. Att Indien skaffade kärnvapen hade visserligen en del med ärkefienden Pakistan att göra, men var alltid i första hand en försäkring mot Kina.

USA har länge försökt värva Indien till sin sida i den hårdnande konflikten med Kina. Samarbetet Quad, där också Japan och Australien ingår, har dock haft en ganska vinglig resa och är fortfarande primärt inriktat på icke-militära frågor.

Att Indien skaffade kärnvapen hade en del med ärkefienden Pakistan att göra, men var i första hand en försäkring mot Kina.

För drygt en vecka sedan kom så Rysslands president Vladimir Putin på besök hos premiärminister Narendra Modi. Syftet var att bekräfta Indiens köp av det ryska sofistikerade luftförsvarssystemet S-400. Avtal slöts också om att utöka kontakterna kring militär teknologi.

Indien har förvisso historiska band till Moskva, upprättade under Sovjettiden. Hälften av vapenimporten kommer från Ryssland. Och det amerikanska missilförsvar som var alternativet hade kostat dubbelt så mycket.

Men USA har en lag som påbjuder sanktioner mot varje land som beställer avancerad militär utrustning från Ryssland. Turkiet har bestraffats för det genom en stoppad leverans av stridsflygplan. Indien räknar uppenbarligen kallt med att Washington inte vill riskera vänskapen genom att bråka om S-400.

Ett intrikat spel kan skönjas. Ryssland och Kina antas ofta smida planer för en antiamerikansk pakt, även om det är svårt att se Putin underordna sig Xi Jinping. Ryssland säljer alltså vapen till Indien, som ser Kina (löst lierat med Pakistan) som sin farligaste antagonist. Inga hav ligger i vägen för handfasta konflikter mellan de tre.

Indien borde naturligtvis tillhöra det demokratiska lägret, mot autokraterna i Moskva och Peking. Någon lämpligare allierad än USA finns inte att tillgå.

Men Narendra Modis respekt för demokratins spelregler i sitt eget land är minst sagt tvivelaktig. Hans hindunationalistiska parti har redan ett järngrepp om maktens alla verktyg, och jagar oppositionella med censur och alltmer repressiva metoder.

President Joe Biden jobbar på för att stärka USA:s allianser med likasinnade, för att möta den kinesiska diktaturen. Förr eller senare måste Indien bestämma sig för var det hör hemma.

Read More

Leave Your Comments

Your email address will not be published.

Copyright 2011-2021. All Rights Reserved